Sverige står mitt i en säkerhetspolitisk förskjutning där gränsen mellan fred och konflikt blir allt mer flytande. 2025 handlar inte längre bara om traditionella hot – utan om en växande oro för hybridkrigföring: en metod där cyberangrepp, desinformation och underrättelseoperationer smälter samman till lågintensiva påverkanskampanjer.
Även om Sverige i nuläget inte utsätts för ett konkret hybridkrig, ser myndigheterna ett ökat behov av beredskap. Terrorhotnivån sänktes nyligen till 3 av 5, men Säkerhetspolisen varnar för att andra typer av säkerhetshot växer fram. Ryssland uppges agera med högre riskvilja och svenska intressen kan bli måltavlor i informationskrig eller cyberspionage. Det ställer krav på bredare motståndskraft – där teknik, samhällsstruktur och offentlig-privat samverkan samspelar.
Hybridkrigföringens Mångsidighet
- Cyberattacker på kritisk infrastruktur
- Underrättelseverksamhet och sabotage
- Spridning av falsk information
- Opinionmanipulation via sociala medier
En del av strategin handlar om att skärpa säkerhetsskyddslagstiftningen, med utökad kontroll av personer i känsliga positioner och förstärkt tillsyn mot insiderhot. Samtidigt moderniseras skyddet av digital infrastruktur – både genom tekniska investeringar och genom att höja cybersäkerhetsmedvetenheten i offentlig sektor och näringsliv.
Men det räcker inte med teknik. Att upptäcka och hantera nya typer av hot i ett landskap där AI både kan skapa lösningar och fördjupa risker kräver något mer: flexibilitet, innovation och en ny syn på säkerhet. Det handlar om att bygga system som kan lära sig i realtid – och som fungerar i ett öppet, demokratiskt samhälle.
Stärkta Åtgärder för Säkerhet 2025
Bland åtgärderna som nu prioriteras finns en skärpning av säkerhetsskyddslagen, där utökade registerkontroller och tydligare tillsyn ska minska risken för infiltration och insiderhot. Samtidigt stärks skyddet av digital infrastruktur, både genom tekniska uppgraderingar och en mer systematisk satsning på cybersäkerhetskompetens i hela samhället. Ett närmare samarbete mellan myndigheter, företag och civilsamhälle är också centralt i strategin.
Men tekniken löser inte allt. I en miljö där hot snabbt förändras – och där AI kan användas både för att skydda och attackera – krävs ett mer dynamiskt och framåtblickande säkerhetsarbete. Förmågan att upptäcka nya hot i tid, och agera innan de får fäste, blir avgörande.
Säkerhet i skiftet: Motståndskraft byggs gemensamt – inte centralt
Det som krävs nu är ett helhetsperspektiv där teknisk innovation kopplas samman med offentlig-privat samverkan och ett brett medborgerligt engagemang. Motståndskraft kan inte byggas enbart uppifrån – den måste finnas i hela strukturen, från statliga system till lokala företag och digital vardag. För att skydda både demokrati och infrastruktur i ett nytt säkerhetslandskap måste säkerhet bli en gemensam uppgift, inte ett särintresse.
” Hybridkrigföring är inte en snällare form av krig. Syftet är att skada eller försvaga oss och vårt samhälle – och Nato – genom ett agerande som är förnekbart och svårare att härleda och besvara. Det kan ske genom åtgärder som saboterar och förstör viktiga samhällsfunktioner, försvårar beslutsfattande eller skadar förtroende för rikets myndigheter och ledning,”
Överbefälhavare Michael Claesson.
Källor
- Säkerhetspolisen – Bedömning av terrorhotet 2025
- Säkerhetspolisen – Orolig omvärld skapar hot i Sverige
- Regeringskansliet, SOU 2025:42 – Säkerhetsskyddslagen
- Dagens Industri – Säpo: ”Säkerhetsläget är allvarligt”
Läs mer om cybersäkerhet på Techies.se
Så Bedömer Du Om Din Cybersäkerhet Behöver En Uppgradering
OpenAI stödjer cybersäkerhetsstartup mot deepfakes